Vardags

  • Abdullah Ekinci

    En döner kebab. Foto: TT

  • Aug. 3, 2015 PHOTO; FOR USE WITH AP LIFESTYLES

    Den 5 maj firar vi kebabens dag. Foto: TT

  • Germany Europe Kebab Controversy

    En rulle kött som ska bli kebab. Foto: TT

Vi firar kebaben

Kebab har blivit
en populär maträtt i Sverige.
Det är en av många rätter
som har kommit till Sverige
från andra länder.

Så är det med fler
av de mest populära rätterna,
som pizza och tacos.

Kebaben kommer från början
från området öster
om Medelhavet.
En del säger
att den är från Turkiet.

Den vanligaste kebaben
är en döner kebab.
Det är ett tjockt spett
med kött som snurrar
och blir grillat.
Sedan skär kocken bitar
av köttet och lägger i ett bröd.

Det går också att lägga fisk
eller stekta grönsaker i brödet.

I en shish kebab
är det kött på små spett
som blir grillat.

Det är skillnad på kebab
mellan olika länder.
Det är främst såserna
som är olika.

En del i Sverige älskar kebab
så mycket att de vill ha
kebab på pizza också.
I en del städer är det
den pizza som säljer bäst.

Kebaben är så populär
att den har två egna dagar.
En dag är den 5 maj.
En del firar kebaben
också den 11 september.

8 SIDOR


5 maj 2021

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

23 kommentarer

  1. Profilbild din kebab älskare skriver:

    jag blev sugen på kebab nu 😢

  2. Profilbild Bebi Peggy skriver:

    När jag var i Linköping fick jag en gång en kebab med Rhode Island-sås på. Det låter ganska konstigt det. Men det funkade. Däremot är Rhode Island äckligt när man äter falafel. Falafel ihop med kebabkött funkar däremot bra. Många äter så där jag tidigare bodde.

  3. Profilbild vilken shono 2,0 skriver:

    bara jag som gillar kebab pizza???

  4. Profilbild ops skriver:

    jag blir sugen 😤😤😤😤😍.🖤

  5. Profilbild Förnuft skriver:

    Hej 8 sidor!

    Artikeln var bra, men kunde ha varit bättre om du inkluderade ett recept för kebab och sås.

    1. Profilbild 8 Sidor Redaktör skriver:

      Hej!

      Roligt att du gilade artikeln. Vi är inte så bra på kebabsås.
      Men det är kocken Zeina Mourtada.
      Här kan du läsa hennes recept.

      /8 sidor

  6. Profilbild Anonym skriver:

    Det här är normalt. Snart kommer Sverige att bli en del av Mellanöstern-landet

  7. Profilbild Luisa skriver:

    Den är turkisk rätt! Det finns fler varianter! Men jag gillar mer andra mat och kebab äter bara när det är nödvändigt! Men de som vet inte så jogurt är turkisk ord och själva jogurt kommer från Turkiet!

  8. Profilbild Maria skriver:

    hur mycket kostar den? kommer dit efter skolan😃

  9. Profilbild Förnuft skriver:

    Tzatziki är så på gott på kebaben. Gör så här:

    Blanda ihop 2 dl jobbet, 2 Msk fin hackad dill eller mynt, 1/4 fin hackad gurka, och 1 Msk citron saft. Salt till smack.

    Det smacker som himmelriket🥰

  10. Profilbild Förnuft skriver:

    Jag menade jogurt!

  11. Profilbild Ekäng skriver:

    Kebab 🥙 är gött

  12. Profilbild Anonym😩 skriver:

    Jag gillar inte kebab_

  13. Profilbild Anonym 🌹🌻🌼🏵️🌸🌺🌷 skriver:

    ok

  14. Profilbild Luisa skriver:

    Man kan göra kebab hemma också! Vi har sådant mini utrustning hemma för kebab! Sås jag kan fråga min man när jag har tid!

  15. Profilbild 12 åring skriver:

    Vad oretvis min mamma fyller år den 5 maj 🥳💜

  16. Profilbild Tästa kebeb med pomes :) skriver:

    Jag elska kebab. Kebab är värkilgen got. Tästa kebeb med pomes och gril kryda på pomesen. Jag rekomendera att tästa. Kebub = 😍😍😊🥰💕❤😃😀

  17. Profilbild Anonym skriver:

    i love kebab
    😍😍😍😍

  18. Profilbild Anonym skriver:

    vem skriver den text???

  19. Profilbild P skriver:

    jag vil miket pråva 😀

  20. Profilbild Margareth skriver:

    nejjjjjjjjjjj…jag gillar inte😠😤🤢

  21. Profilbild DYDY skriver:

    Nu blir jag sugen…Jag älskar kebab.

  22. Profilbild Luisa skriver:

    Jag är inte så förtjust i kebab men vi tittade på dokument om Turkiet och i Sanliurfa är det känd för kebab-de har kebab från lever-det är specialitet där och de visade kebab med auberginer som jag vill gärna prova!