Vardags

Bilden är tagen uppifrån på tårtan.

En prinsesstårta med grön marsipan och rosa ros. Foto: TT

Svensk tårta populär i USA

Prinsesstårta är en
populär tårta i Sverige.
Tårtan med grön marsipan
och en rosa ros har funnits
mycket länge.

I dag har en prinsesstårta
fyra ingredienser.
Det är en botten
gjord på sockerkaka, grädde,
vaniljkräm och marsipan.

Tårtorna i Sverige är också
kända för sin starka limegröna färg.

Nu har prinsesstårtan
blivit populär i USA.
Men där är tårtan annorlunda.
Hannah Ziskin jobbar med
att göra efterrätter på en restaurang
i Los Angeles i USA.
Hon är konditor.

Ziskin gör prinsesstårtor
med en italiensk mjuk vit ost
som heter mascarpone
i stället för grädde.
Hennes tårtor har också
en ljusare grön färg.

När Hannah Ziskin
visade bilder på sina tårtor
på sajten Instagram skrev
en del svenskar till henne.
Några skrev att de tycker
att hennes tårtor är fel.

Men prinsesstårtor i Sverige
har också bakats
med olika ingredienser
genom tiderna.
Det visar gamla recept
i olika tidningar.

Det har till exempel funnits
både mandlar och nötter
i tårtorna tidigare.

En del i Sverige har dessutom sylt
i sina prinsesstårtor.
Precis som Hannah Ziskin har.
Men då ska det egentligen
kallas för operatårta,
tycker vissa.

Flera tårtbitar ligger ner på bakplåtspapper.

Bild på Hannah Ziskins tårtor på sajten Instagram.

SARAH GREEN/8 SIDOR

Gillar du prinsesstårta?
Vad tycker du ska finnas i den?
Skriv gärna en kommentar.


20 november 2024

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

6 kommentarer

  1. Bertil skriver:

    Nam nam nam

  2. Bebi Peggy skriver:

    Jag är allergisk mot mjölk och kan därför inte äta tårta.

  3. Äkta Theo skriver:

    Kladdkaka och kanelbullar är tusen gånger bättre

  4. Luisa skriver:

    UF BEBI PEGGY! Jag är ledsen för dig! Jag måste säga att prinsses tårta är inte så omtyckt hos mig-men land jag kommer från har stor tradition av tårtor-men det går bra att äta ibland det! Hon gör det supergott-tror jag!

  5. skibidy noel skriver:

    😂😂😂

  6. Bebi Peggy skriver:

    Jag har i alla fall tillgång till grädde som är gjord på havre. Med den kan jag i alla fall göra egna tårtor och egna fastlagsbullar.

Kommentera