Vardags

En hög med gamla julgranar. Foto: TT

Nu är det dags att slänga julgranen. Foto: TT

Nu är julen slut

Den 13 januari har det gått
20 dagar sedan julafton.
Det sägs att julen är slut den dagen.

Dagen kallas tjugondag Knut.
Det är för att Knut
har namnsdag den 13 januari.

Många har redan
kastat ut sin julgran.
De som inte har gjort det
brukar kasta granen
den 13 januari.
Då tar de också ner
alla andra julsaker.

I många kommuner finns det
särskilda platser för gamla granar.
Granarna som kastas där
kommer till nytta.
De kan användas till att få energi.

8 SIDOR

Har du slängt din julgran?
Skriv gärna en kommentar.


13 januari 2022

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

45 kommentarer

 1. =) skriver:

  jag har inte gjort det för vi vill ha våran jul gran tills det blir varmare och snön har got bort❤

 2. M skriver:

  men måste man kasta alla julgranar kan man inte plantera om den💞💕🥰

 3. Bebi Peggy skriver:

  Plastgranen, tomtarna och den elektriska ljusstaken får hänga med tills vidare. Just nu är det i mitt fall så krisigt att det inte ens finns någon som kan hjälpa mig med matlagning eller med min personliga hygien. Jag livnär mig med andra ord på bullar, frukt och bär. Sådant som går att äta direkt.

 4. Bebi Peggy skriver:

  Till M!
  En julgran saknar rötter och går därför inte att plantera om. Det är med rötterna som granen suger åt sig näring så att den kan växa och bära kottar.

 5. Luisa skriver:

  Hej Bebi! Jag hälsar på dig! Är du sängligande? Klarar du inte göra mat själv? Jag tänker på dig mycket! Dessutom jag tycker att Jul handlar om annat än bara julgran och massa prydnader-alla glömde mänskligheten verkligen…

 6. Luisa skriver:

  Jag tycker att idag kan folk använda plastgran och i så fall sliper man ett ton skräp efter…men jag dömer ingen om de vill ha riktigt gran!❤

 7. Bebi Peggy skriver:

  Nej, det är mamma som är sedan en månad tillbaka inlagd på sjukhus. Hon har liksom gjort alla husets sysslor. Och när min kurator kommit med förslag om en personlig assistent som tagit hand om mig, så har mamma sagt nej, eftersom hon inte vill ha främlingar i huset.

 8. Bebi Peggy skriver:

  Jag är rädd för spisen och för vassa köksredskap. Klarar heller inte av att mäta upp rätt mängder, eftersom jag har sämsta betyg i matematik.

 9. Anonym skriver:

  Jag har inte kastat ut granen och vill inte!

 10. Bebi Peggy skriver:

  Felet med julen är att så många människor använder den på ett sätt där prydnader och mat hamnar i centrum istället för vår medmänniska. Många känner sig ledsna och ensamma när det blir jul. Jag tror inte att Jesus ville att hans födelsedag skulle firas på detta sätt.

 11. Anonym skriver:

  Vi i min familj vi har plast grann så vi kan inte kasta ut våran för då förstör vi naturen😒😑

  MVH: anonym

 12. Anonym skriver:

  Ha…hemma är det fortfarande jul hos mig😂

 13. Luisa skriver:

  omg! Bebi hur är det med din mor?? Vad har hon för sjukdom???? Alltså om du vill jag rekomenderar den rätter som är jättelätt att göra och du klarar det själv! Vill du? många rätter man gör utan att det behövs mätta eller väga…

 14. Luisa skriver:

  Jag tycker också att syfte med jul är annat än att tänka på sig själv!!! Samma sak med Ramadan-om folk ger zakat och lever Islam på riktigt så kan det blir bättre!!! Jag föreslår för dig några recept!-så ett-turkisk soppa med röda linser, ett fisk rätt som jag översatt själv och ett grönsak rätt …så välja!

 15. Bebi Peggy skriver:

  Min mor fick en hjärnblödning. Hon hade precis varit på biblioteket och lämnat tillbaka en bok då detta hände. De ringde från biblioteket till vårdcentralen. Sedan kom en ambulans och hämtade henne.

 16. Bebi Peggy skriver:

  Min äldre bror är här då och då. Men han har sällan tid att ordna fram nåt att äta. Med mycket tjat kan jag få honom att blanda en vinägrett som jag kan hälla över en förpackning färdigkokta bönor. Han är mycket stressad.

 17. Bebi Peggy skriver:

  En grönsaksrätt fungerar alltid. Skulle vara bra om jag fick ett sådant recept.

 18. Luisa skriver:

  Du kan mäta med skålar och så…en soppa till dig: ta gryta som är lite lång och inte bred! Du tar en lök och hackar och lagar på smör i gryta! Senare tar du en sil och fyller den med röda linser och tvättar ordenligt!

 19. Luisa skriver:

  Kasta i gryta och en halv sil med röda linser till! Senare tar en sked tomat pyre och kastar i gryta! Senare tar du vatten från kyckling och fyller gryta med den, om du inte har så använd halv kyckling buljong!

 20. Luisa skriver:

  Lite svarta pappar och koka på normal värme och blanda den ofta! Senate tar en mixer -lång -och mixa soppa! Det är underbar turkisk soppa som passar till alla-små och vuxna! Du klarar den-lycka till!

 21. Bebi Peggy skriver:

  Tackar för recept. Soppan verkar intressant. Röda linser har jag faktiskt hemma + alla andra saker som ska vara med. En stavmixer kan jag ju köpa. Har Elaffär mittemot Shell där jag bor.

 22. Luisa skriver:

  Hej! Hur mår din mor? Hoppas att ni klarar sig bra! Trevlig vecka och lycka till med soppa! Den är jättegod!

 23. Bebi Peggy skriver:

  Mamma är fortfarande på sjukhus. Min bror kom igår och tog bort julgranen. Och då sa han att blödningen minskat på henne. Men hon kan fortfarande inte svälja mat. Jag har inte ännu provat soppan, eftersom Elaffären har stängt när det är söndag. Jag måste också fråga någon hur man sätter på spisen, eftersom jag aldrig gjort det tidigare.

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej Bebi Peggy! Vad tråkigt att höra om din mamma. Hoppas att du hittar någon som kan hjälpa dig med spisen. /Hälsningar 8 Sidor

 24. Bebi Peggy skriver:

  Hej 8 sidor! Tack för att ni lyssnar till mitt problem. Nu är jag omringad av ishalka. Kan inte ta mig in till Coop och handla mat. Får livnära mig på bröd och saftsoppa tills någon bekämpar halkan.

 25. Luisa skriver:

  Ät vad du har hemma för tillfälle! Soppa behöver du inte mixa om du har inte mixer!

 26. Bebi Peggy skriver:

  Tittade i skafferiet. Hittade där en burk gröna bönor, en burk kikärter , en burk sparris, en förpackning färdig tonfisksallad från Lidl. Och i kylen fann jag en ölkorv och en ask färska blåbär som jag köpte igår.

 27. Bebi Peggy skriver:

  Det får bli blåbär idag, eftersom dessa har kort hållbarhet. Och till detta några skivor rostat bröd med olivolja och örter på.

 28. Luisa skriver:

  Bebi om du har tll ex.gammal potatis i kylskåpet så droppa lite olivolja och salvia på de och varma i ugnen och det blir fantastisk…lidl säljer soppa BORSC- som du kan äta, det räcker på tallriken ge där lite grädfil…

 29. Luisa skriver:

  Hur mår din mor? Har du fungerande brandalarm hemma??? Gillar du morot??? Hoppas att denna året går bra för dig! Har du nån alarm hemma för att du glömmer inte maten på spisen???

 30. Luisa skriver:

  Jag är skyldig svar på fråga! Nej,jag slängde inte min gran eftersom jag är muslim men jag fick tjeckisk papparkakka med tomte på den som julklapp och fick minne från min barndom….jag var jättegladfaktisk!

 31. Luisa skriver:

  Julen är slut och många har det jobbigt -dessutom många hade dåligt Jul- hoppas att varje dag på den Nya åren kan blir -”generös”! En fin present man kan köpa alltid-inte bara på Julen!

 32. Bebi Peggy skriver:

  Jag vet ingenting om hur det är med mamma. Jag har nämligen ingen telefon. Vi har brandvarnare i huset. Hyresvärden brukar byta batteri i den en gång om året. Jag har däremot inget larm ifall det skulle hända något. Kommunen där jag bor är inte så värst villig att hjälpa mig.

 33. Bebi Peggy skriver:

  Jag tycker om de flesta grönsaker. Men en del är lite besvärliga att hantera. Såg nu att jag har en burk ravioli i skafferiet. Kan ingen hjälpa mig att visa hur spisen fungerar, så går raviolin alltid att hälla upp på en djup tallrik, så att jag sedan kan värma den i mikrovågsugnen.

 34. Bebi Peggy skriver:

  Det är fortfarande halka. Hyresvärden har inte brytt sig om att sanda. Med andra ord får jag stanna mestadels inomhus idag med.

 35. Ave skriver:

  Har inte städat ut julen. Vill hålla kvar min fina och varmt pyntade fönster ett tag till.

 36. Luisa skriver:

  Alltså om det går köp alarm till din lägenhet Vivi! Jag är orolig för dig verkligen!!! Vilket grönsak tycker du mest om? Fråga granarna om du kan låna deras telefon och ringa till sjukhus! Ha de bra!! oj,Bebi förlåt

 37. Bebi Peggy skriver:

  Alla mina grannar jobbar. Eller så är de så gamla att de inte släpper in mig. Jag har också dålig kontakt med alla som bor här. De tycker att jag är konstig. Jag gillar tomater, haricots verts (gröna bönor), paprika och kidneybönor (röda bönor) särskilt bra.

 38. KUNGFU PANDA skriver:

  ja det är ju inta 24 des så jag tror det

 39. Luisa skriver:

  Försök prara med de och de blir senare varmare till dig! Ta lök och skär den i små bitar och laga den lite och kasta massor haricots verts och laga de tills de är mjuka! Senare tar tomater eller tomater i burk och kasta över den-4 burk.

 40. Luisa skriver:

  Om du har så du ge där lite nötfärs också! Rör om den och laga den på normal värme tills maten är mjuk! Stängd gryta! Salt räcker -maten behövs inte kryddor…skriv till dina grannar kort brev och förklara din situation och be de att låna dig telefon och om de kan ge lite mat!

 41. Luisa skriver:

  Någon säkert gärna hjälpa dig! Jag tänker på dig och håller tummarna för dig och din mor! Ha det bra och skriv gärna!

 42. Bebi Peggy skriver:

  Jag har en gång varit i en liknande situation. Då la jag också lappar hos mina grannar. Men då kontaktade de hyresvärden, som i sin tur gav mig ett brev. I det stod det att om jag fortsatte lägga lappar, så skulle de säga upp mitt hyreskontrakt.

 43. Bebi Peggy skriver:

  Då när detta hände hade jag inga allergier mot mjölk och sojaprotein. Det fanns heller inget som hette Covid-19. Jag kunde med det ta tåget till någon stad och äta mat där. Receptet på gryta gillar jag. Nötfärs tror jag finns i frysen. Och jag har en burk pastasås i skafferiet. Den är gjord på tomater.

 44. GRAN skriver:

  Jag har en plast gran så jag behöver inte slänga ut den!😊