Vardags
Plocka mat i naturen
Niki Sjölund är författare
och har jobbat som kock.
Han känner till många växter
ute i naturen som går att äta.
Han har skrivit böcker
om sådana växter.
Niki Sjölund tycker att fler
borde plocka växter i naturen
och använda i sin mat.
Växter kan vara bra till mycket.
De kan bli sallad eller kryddor.
Det finns växter som kan
användas till att göra te,
marmelad, saft och dressing.
I Sverige är det okej
att plocka de flesta växterna.
Det säger reglerna
i allemansrätten.
Niki Sjölund har tre tips
på växter som är bra att plocka.
- Röllika
Det är en växt som
smakar som en blandning
mellan dill och ruccola.
Det går att äta både
blommorna och bladen.
De går att använda
i sås eller örtsalt.
Röllika går också
att torka som en krydda. - Rödklöver
Det är en växt som är bra
att dekorera med.
Du kan torka blommorna
och använda i te.
Det går också att göra socker
med smak av klöver.
Då blandar du vanligt socker
med torkade blommor. - Kirskål
Blommorna från kirskål
kan du äta färska.
Du kan till exempel
ha dem i en sallad.
Men bladen måste du koka
eller steka innan du äter dem.
Kirskål går att använda
ungefär som spenat,
till exempel i en soppa.
Helst ska du äta bladen
när de är små.
8 SIDOR/TT
Örtsalt med röllika
Så här gör du
ett eget örtsalt med röllika:
- Plocka växten röllika,
både blad och blommor. - Ta vitlök och vanligt salt.
- Mixa röllika, vitlök och salt.
Då har du ett örtsalt som du
kan krydda din mat med.
Röllika.
Foto: TT
16 augusti 2024
Ni kunde skriva den latinska namnet också!!!🙂
experterna säger att :tvåtredje av länderna i sverige är vackra skogar , njuta på höja rakta träd ,då kaka glomma dina trött.
🥰
MIn Mamma prova det hon bliv magsjuk🤢😢😢
Kirskål är faktiskt gott 💞💚💞💚