Vi firar kebaben

Vardags

Vi firar kebaben

Kebab har blivit
en populär maträtt i Sverige.
Det är en av många rätter
som har kommit till Sverige
från andra länder.

Så är det med fler
av de mest populära rätterna,
som pizza och tacos.

Kebaben kommer från början
från området öster
om Medelhavet.
En del säger
att den är från Turkiet.

Den vanligaste kebaben
är en döner kebab.
Det är ett tjockt spett
med kött som snurrar
och blir grillat.
Sedan skär kocken bitar
av köttet och lägger i ett bröd.

Det går också att lägga fisk
eller stekta grönsaker i brödet.

I en shish kebab
är det kött på små spett
som blir grillat.

Det är skillnad på kebab
mellan olika länder.
Det är främst såserna
som är olika.

En del i Sverige älskar kebab
så mycket att de vill ha
kebab på pizza också.
I en del städer är det
den pizza som säljer bäst.

Kebaben är så populär
att den har två egna dagar.
En dag är den 5 maj.
En del firar kebaben
också den 11 september.

8 SIDOR


5 maj 2021