Vardags

En svart vinylskiva ligger på en skivspelare.

Många gillar att ge bort en skiva i julklapp. Foto: SvD/TT

Skiva populär julklapp

En skiva med musik
är en populär julklapp
att köpa och ge bort.
Det säger folk
i en ny undersökning.

Folk har fått frågan om
vilken den bästa julklappen är
om de ska köpa något begagnat.

De flesta har svarat
en skiva med musik,
en vinylskiva.

Andra populära julklappar
som är begagnade
är smycken, porslin,
böcker och tavlor.

Det är affären Myrorna
som har gjort undersökningen
ihop med företaget Norstat.
De har frågat
över tusen personer.

MARTIN HANBERG/8 SIDOR


13 november 2023

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

20 kommentarer

 1. Bebi Peggy skriver:

  Där jag bor är det ytterst sällan man hittar några bra begagnade böcker. I lördags hade jag däremot tur att hitta en för mig okänd titel av Barbro Lindgren. Den heter ”Korken flyger”. Jag har precis börjat läsa den.

 2. Bebi Peggy skriver:

  När det gäller vinylskivor så kan jag inte längre spela sådana. Men jag har tittat på vad det är för artister som second hand säljer där jag bor. Det är mest Ingmar Nordströms, Pelle Karlsson och James Last som står i backarna. Den skiva de har flest av just nu är ”Julefrid och julefröjd” med Karlskoga Kammarkör. Just nu finns där 7 stycken sådana.

 3. Luisa skriver:

  Fråga är om folk har gramofon hemma???

 4. Bebi Peggy skriver:

  Min musikanläggning gick sönder 2019. Så någon grammofonskiva vill jag inte ha av Tomten. Alla mina skivor hamnade på Second hand. De enda som finns kvar där nu av mina gamla är några med Mozart och Beethoven. Alla som det var pop eller rock på har blivit sålda.

 5. Luisa skriver:

  Hej Bebi! Hur mår du??? Hoppas att Tomte skickar dig både gramofon och vinylskiva! Men vad önskar du egentligen???

 6. Bebi Peggy skriver:

  Just nu känns stroken i vänster arm och vänster ben mer än vanligt. Men det kanske är det kalla vädret som påverkar detta. Om det är något jag behöver just nu så är det ett par skor. En mjuk docka är ju alltid trevlig att ha sittande på sängen. Och bra, roliga och lättlästa böcker kan det ju inte bli för mycket av.

 7. Luisa skriver:

  Hm!!! Ok, alltså du har ont någonstans?! Jag känner mig också hemsk idag…Bebi -bra att veta vad du önskar sig, men vänta lite,ok? Jag har mycket att göra och ont om pengar! Men med Guds hjälp jag skickar dig nånting inom ett år! Men hur lyssnar du på musik?? Jag tycker…

 8. Luisa skriver:

  att du klarar läsa vanliga böcker också! Denna Jul kanske blir problem för många människor…alla önskar sig nånting,alla behöver nånting…hm-jag måste prioritera-jag har vännina i Kanada som behöver min stöd…och det är verkligen synd att många blir utan julklappar!!!

 9. Luisa skriver:

  Men om du lite sparar så kanske du kan köpa sko?? Ibland man hittar saker i sopporna-min man hittade sko i sopporna och gick med de många år!!! Har ni mat? Vad önskar sig andra till Jul? jag firrar inte Jul-

 10. Luisa skriver:

  men jag måste skicka vykort till vänner! Post är dyrt…jag har huvudvärk av det hela…men det är gott om tid till Jul så vi kan vara optimistiska!!!

 11. Bebi Peggy skriver:

  Domningarna i vänster arm och ben är ovanligt starka idag. Imorgon ska jag till en terapeut och få behandling. Det kostar 750 kronor. Jag har svårt att spara pengar. Maten har blivit så förfärligt dyr sedan årsskiftet.

 12. Bebi Peggy skriver:

  (forts.) Förra året räckte pengarna längre. Då var maten inte så dyr. Kläder och skor var också billigare. Jag hade heller inte drabbats av någon stroke. De mediciner och den terapi jag har för att lindra denna är förfärligt dyr.

 13. Bebi Peggy skriver:

  (forts.) Idag lyssnar jag på all musik via datorn. En del låtar och artister kan jag hitta där. Men det är mycket musik som saknas. Framför allt om skivan råkar vara gammal eller råkar ligga på ett mindre känt skivbolag.

 14. Luisa skriver:

  Hm!!! Det är bra att du lyssnar på musik i data! Mediciner kostar och doktor också mycket…vad kostar en vinylskiva i second hand??? På you tube du har måmga fina låter från Karel Gott! (Laska blazniva; kfr iluzi, Las vegas…),det finns i Sverige människor som

 15. Luisa skriver:

  har inte data och att lyssna på skiva kan ge de glädje faktisk!!! Jag hittade i sopporna några och min son berömde mig att de var fantastiska! Tappa inte hoppet Bebi…och de som har hemma många och lyssnar inte kan ge de bort grattis…och spelare-ny-för skivor vad kostar de???

 16. Bebi Peggy skriver:

  En ny skivspelare kostar runt 5000 kronor. Sedan tillkommer både förstärkare och högtalare. Och då är vi uppe i en summa på runt 12 000 kronor.

 17. Bebi Peggy skriver:

  En LP-skiva på Second Hand där jag bor kostar 20 kronor. Och de skivor som står där är i regel med klassisk musik, något dansband eller med religiösa sånger. Vill man ha pop och rock så får man åka till en stad. Där finns affärer som enbart sysslar med att sälja begagnade skivor. De flesta skivor som finns där kostar 75 kronor.

 18. Tinky winky skriver:

  Bebi Peggy och Luisa detta är inte SMS det här är kommentarer på en nyhet.

 19. Luisa skriver:

  Naturligtvis! Men vi är både sjuka…jag kan knappt samla tänkarna…dessutom någon kan berömma oss-eftersom det är bara vi två som skriver här förnuftiga kommentarer!!! 20-75 sek är inte så mycket faktisk…hoppas att denna Jul kan folk hitta mer än ett skiva…

 20. Luisa skriver:

  Jag tycker att de som har gramofon och använder den inte-kan ge den till andra som Julklapp och attsenare folk kan kanske själva köpa skiva. Det var några månader sen jag hittade stor soptunna med skivor me tog bara några…jag förstå inte hur någon kan kasta dem!!!