Vardags

Många skor trängs i en hall.

Det blir allt vanligare i Sverige att vuxna barn bor kvar hemma hos sina föräldrar. Foto: NTB/TT

Vuxna barn bor hemma

Det blir allt vanligare i Sverige
att vuxna barn bor kvar
hemma hos sina föräldrar.

Det är svårt att
hitta en lägenhet.
Och lägenheterna som
finns är ofta dyra.
Barnen har inte råd att
flytta till en egen lägenhet.

Det skriver tidningen
Hem och hyra.

Tidningen har undersökt
hur många hem i Sverige
där det finns vuxna barn
som bor hemma.
Det gäller vuxna barn
som är över 24 år.

Det är över 170 tusen hem
i Sverige som har så gamla barn
som bor kvar hemma.

Det är också vanligare
att människor bor trångt i Sverige
jämfört med människor i Norge,
Danmark, Finland och Island.

Känner du någon
som har vuxna barn hemma?
Bor du själv hemma och är vuxen?
Skriv gärna en kommentar och berätta.

8 SIDOR/TT


27 februari 2023

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

27 kommentarer

 1. Luisa skriver:

  Mina barn bor inte hemma men enligt mig är det fel!! Min son William är 25 och bor ensam i Lund! Jag saknar honom faktisk…

 2. Bebi Peggy skriver:

  Jag är 53 år och bor fortfarande hemma hos min mor och min äldre bror. Min granne har en son som är tog studenten för 5 år sedan och som fortfarande bor hemma. Jag har också ett kusinbarn som är 24 år och som fortfarande bor hemma. Hennes bror är 32 och bor även han hemma.

 3. S skriver:

  Jag tycker det är helt okej så länge föräldrarna accepterar beslutet och vill också det valet!

 4. Anonym skriver:

  Jag kan inte tänka mig bo så länge hos mina föräldrar. Jag ska snart flytta ut om allt funkar.

 5. A skriver:

  Det blir ingen bostadstillägg.

 6. Oro skriver:

  Många ångrade flytta hemifrån på grund av olika saker, men det alldeles största orsak är oro över arbete och inkomst källa. Det är allt oftare att många är timanställd av detta skäll har man inte råd till sin egen bostad därför sitter många vuxna hemma hos föräldrar 😞

 7. Abdullahi skriver:

  38 år gammal bor egen lägenhet 16 års sedan flyttade jag egen lägenhet mina föräldrar är mycket snäll men jag bestämde mig själv att jag måste flytta egen lägenhet sen gick bra

 8. Hamburgare🍔 skriver:

  Min kusin är 32 år och hon bor hemma. Men hennes hus är uppdelat i kusinens del och hennes föräldrars del.

 9. Anonym skriver:

  Mina barn bor själv för att de köpte eget.

 10. Alisha skriver:

  Jag känner nån som bor med sina föräldrar.

 11. Å skriver:

  Jag bor med min mamma till jag är 40 år så vad är problem?

 12. Bebi Peggy skriver:

  Att jag fortfarande bor hemma beror på att de kommuner där jag bott nekat mig att få en ljudisolerad bostad. Idag har jag haft extra mycket besvär med buller. Kommunens gubbar har sågat ner en massa buskar snett bakom huset. Och det ljudet gör fortfarande ont i mig, trots att de slutade för några timmar sedan. Jag har knappt kunnat äta pga detta.

 13. Bebi Peggy skriver:

  (forts.) Kommunen där jag bor har även nekat mig att få hjälp med matlagningen. Och nu verkar det precis som om hemtjänst slutat upp att hjälpa mig med den personliga hygienen. Det är 7 veckor sedan jag blev duschad. Jag är just nu lika lortig som grisarna på Skånes Djurpark. Kanske de är till och med renare än mig?

 14. Jack skriver:

  Jag är 24 o bor själv eftersom jag har ingen föräldrar 😂😂

 15. Mari skriver:

  Jag har bara ett barn och jag hoppas att mitt barn inte flyttas innan 28.

 16. Anonym skriver:

  Hej
  Jag flyttade hem i från då jag var 30 år.😃

 17. Anne Boleyn skriver:

  Min dotter bor med mej. Vi delar lägenhet säger vi och vi är mycket nöjda med det.
  Bostadstillägg får man visst om man bor hemma. Det har min dotter iaf

 18. Bsam H A skriver:

  Jag har två barn de är 20 år o 22 år de bor fortfarande hos mig.
  Livssituationen är väldigt svår, så vi bor tillsammans.

 19. K...N.. skriver:

  Min 23 åring bor fortfarande hoss oss. Att hitta ett hus i Sverige är som att vinna ett lotteri!!

 20. Joanna skriver:

  Jag är54 o bor själv..min 29 åriga son bor sedan många år i egen lägenhet då min hyresvärd gav honom en egen.

 21. MM skriver:

  Det är inte fel så länge barnet är inte i förhållande med nån partner.
  Så släpper de betala separata hyra och andra räkningar ensamma. Det kan åx hjälpa med bostadsbristen för de som pluggar eller jobbar lång ifrån sina städer.

 22. Luisa skriver:

  Alltså Bebi-om du har så mycket problem så skriv gärna till statsministr! Det går inte så längre-du är sjuk och någon måste sköta om dig! jag förstå dig bra-ertersom jag själv är sjuk nu och klarar inte mycket…

 23. Luisa skriver:

  min huvud snurrar och jag klarar inte duscha så ofta som förut och maten gör min man eftersom jag är så trött och har ont i kroppen! Jag tänker på dig-jag glömde dig inte och skriv din blodgrupp!

 24. Luisa skriver:

  Jag tycker att det är bra om barn bor hemma men på andra sida om de flyttat så har de andra möjligheter faktisk…staten måste skaffa fler lägenhet med normal hyra…det är nödvändigt!

 25. Anna A skriver:

  Jag och min dotter som är 29 år bor tillsammans på 22 kvm. Trångt med det fungerar.

 26. Hej skriver:

  Jag vill flytta hemifrån men jag är alltid välkommen hem 🙂

 27. Andres skriver:

  Jag är 25 år och har det svårt med att hitta jobb. På grund av psykisk ohälsa kunde jag inte börja arbeta direkt efter gymnasiet. Nu bor jag fortfarande hos mamma och håller på att söka jobb. Min psykisk ohälsa är redan behandlad.