Vardags

Det är mörkt ute. Flera kvinnor går i ett långt tåg. De bär facklor som brinner.

Kvinnor i Indonesien går med facklor för att ramadan ska börja. Foto: AP/TT

Islams heliga månad börjar

Den här veckan
börjar ramadan.
Det är årets viktigaste
tid för muslimer.
Ramadan är islams
heliga månad.

Då är det många
muslimer som fastar.
De äter och dricker inte.
Först när solen gått ner
får de äta och dricka.

Ramadan håller på
i en månad.
Sedan kommer
festen eid-al-fitr.

Ramadan är en tid
för att be till gud,
tänka på sitt liv
och tänka på dem
som har det svårt.

Under ramadan
är det extra viktigt
att de som kan
ska hjälpa de fattiga.
Det kallas zakat.

Ramadan är på
olika tider varje år.

8 SIDOR


22 mars 2023

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

83 kommentarer

 1. shosho skriver:

  Jag vet. Det är spännande❤❤❤Ramadan mubarak/kareem till alla muslimer i världen

 2. Anonym skriver:

  Jag gillar Ramadan
  Ramadan Mubarak ☪

 3. Luisa skriver:

  Tack för fin artikel!! jag tycker att vi måste hitta en svensk ord for ”bayram”!!! Dessutom jag tycker att ravinen mellan muslimer och icke muslimer i Sverige och i andra länder är för stor i onödan!!!

 4. Luisa skriver:

  Om ni villig ni kan ställa frågor och jag svarar-bara ni måste lämna min man utanför,profet Mohamed och M.K.Ataturk! Ni kan fråga vad ni vill-jag tycker att dialog är viktig för att tar bort fördomar!!! M

 5. Luisa skriver:

  PS: jag ber mycket för hela jorden och jag tycker att det som kallas ”fitne” är for stor och att vi alla måste arbeta för att tar bort det! Syfte med Ramadan är att ”börja om” så vi kan pröva! Fin Ramadan till alla-för muslimer och icke muslimer också!M

 6. Luisa skriver:

  PPS: hoppas att ni där på 8 sidor har mat och mediciner och är utan bekymmer! Hur mår ni? Är det problem Ramadan för er??? Skriv gärna!!!

 7. Anonym skriver:

  man kan inte fasta om man inte ber

 8. Luisa skriver:

  Varje sak räknas-jag kan inte be eftersom min huvud snurrar och jag kan inte fasta eftersom jag är sjuk! Men om jag ger en krona till röda korset så kanske jag får ”sevab”…man måste försöka göra gott så mycket man kan!!!

 9. Amina skriver:

  Ramadan mubarak ❤️🌷

 10. Anonym skriver:

  Va fan jag hatar från Ramadan jag är muslim jag skiter I Ramadan.

 11. Luisa skriver:

  Ramadan är här för dig anonym!

 12. bareeha. skriver:

  Ramadan mubarak 💞💕💕

 13. A skriver:

  Många fuskar och vänder dagen, sova på dagen och vakna på natten, märker inte Ramadan.

 14. Anonym skriver:

  ☪️🛐♀️♂️🙏🦚🥝🍅🥤🧋☕️

 15. Diana skriver:

  Bra att hjälpa till

 16. reema skriver:

  jo det märker A. många gör det eftersom de orkar inte fasta så det är ingen fusk.

  RAMADAN MUBARAK 😀🥳🥳❤

 17. Anonym skriver:

  HEJ IMORGON ÄR DET RAMADAN ❤

 18. Anonym skriver:

  Ramadan Mubarak alla muslimer

 19. En anonym flicka skriver:

  Jag ska fasta hela ramadan❤ och ramadan mobarak alla muslimer 🥳🥰

 20. Zakaria skriver:

  Hej Ramadan Mubarak alla muslimer jag ska fasta hela ramadan jag hoppas verkligen att ni kan fasta hela ramadan alla muslimer

 21. Lya skriver:

  Ramadan Kariim tilla alla.
  Den här Ramadan är mycket bättre på tiden vi ska fasta bara 12timer

 22. Zakaria skriver:

  Hej alla muslimer be mycket till profeten Muhammed
  Allajho asalat o asalam för att det är ramadan

 23. Zakaria skriver:

  Jag gillar ramadan gör ni det skriv ja eller Nej

 24. Anonym skriver:

  Jag gillar ❤️❤️❤️❤️

 25. Anonym skriver:

  Ramadan Mubarak ❤️

 26. Amin skriver:

  Ramadan Mubarak ❤️

 27. Anonym skriver:

  Jag ska försöka fasta men jag brukar äter medicin 2 st på morgon och en på kväll.
  Jag har väldigt lågt blodtryck också så att jag brukar också lämnar blodprover efter 5 veckorna sen sänker min läkare upp heller ner min medicin efter beslutet blodprovet.

 28. Din bror skriver:

  Ramadan Mubarak 🌙 mina bröders och systrar

 29. Anonym skriver:

  Ramadan kareem ❤❤❤❤

 30. Eva skriver:

  Ramadan kareem ❤❤❤❤

 31. Mouna skriver:

  Jag är Muslim men gör inte Ramadan. Det är ett gammalt förlegat handlande. Jag tänker på vad jag gör och tar hand om andra och ber hela året om. Jag behöver inte Ramadan. De som vill kan ha det kvar men jag vill inte det och avstår.

 32. abdirahiim skriver:

  Ramadan mubarak❤❤

 33. :) skriver:

  Ramadan mubarak!💖

 34. UwU skriver:

  Ramadan mubarak 🧡💞💕😍🥰😀

 35. Anonym skriver:

  ramadan mubarak <3

 36. Helal skriver:

  Jag är väldigt nöjd på Ramadan eftersom jag jobbar mycket under Ramadan.

 37. Ali axmed skriver:

  💞ramadan kariim mycket nöjd väldigt nöjd masha Allah Allah akbar 🥰

 38. Anonym skriver:

  Ramadan är present från Allah till de som tror Allah. Att fasta Ramadan inte svårt. Men om man är barn eller vuxna som är sjuka eller resa eller kvinna som är gravid eller har mens då man inte fasta för att det blir jobbigt.

 39. Luisa skriver:

  Mouna-jag förstå dig inte! Försök fasta och du bli nöjd med dig själv! lyssna på mig! Ramadan är alltid aktuellt! Trevlig Ramadan till dig! jag är sjuk så jag fastar inte!!!

 40. Anonym skriver:

  Hoppas att du Bebi pegi har det bra! Trevlig Ramadan för dig också!! Ha det bra! Jag glömde dig inte! Kram från mig!M💜

 41. Luisa skriver:

  Hoppas att ni på 8 sidor har revlig ramadan!!! Har ni mat???? Är det bra med er???🙂

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej Luisa!

   Tack för att du tänker på oss!
   Vi har det bara bra.
   Hur är det själv?

   Vänliga hälsningar från 8 Sidor

 42. Luisa skriver:

  Bara jag vill säga att barn och ungdomar behöver inte fasta!!!😊

 43. Luisa skriver:

  Ja,tack! Jag var sjuk-jag hade hemsk angin-tonsilitis -eller vad heter den på svenska jag vet inte och räddade mig ”gammal dansk” jag drack varje kväll lite! Nu jag hostar frotfarande…så be för mig att jag kan tillfriskna! Jag be för hela Jorden eftersom jag tycker att allt är en katastrof! Ramadan ger mig lite hopp! Med mvh M

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hoppas att du kryar på dig, Luisa.
   Och ha en fin ramadan!

   Hälsar 8 Sidor

 44. Luisa skriver:

  PS: jag har mat-min man sköter om mig,men jag tänker mycket på de som har inte till exempel vatten för att dricka! Det bekymmrar mig-hoppas att Ramadan öppnar ögon till alla på jorden….

 45. Luisa skriver:

  Tack! Jag önskar faktisk att stanna en gång i Ramadan i Istanbul-jag tycker att det kan vara romantisk! Men om jag dör inte-så besöker jag ”Arab cami” i Istanbul-där arbetade min mans farfar! Det är min dröm! Jag vill ge lite pengar till cami också! hoppas att konflikter minskar och alla tar sin ansvar…

 46. Äkta Theo skriver:

  Jag vill bli muslim ☪️☪️☪️☪️☪️☪️☪️☪️

 47. Anonym skriver:

  Ramadan Mobark 💕💞

 48. Luisa skriver:

  Jag skickar en fin låt till alla-KIBARIYE-ACH ISTANBUL -lyssna och njuta gärna!

 49. Anonym skriver:

  Ramadan kariim jag tycker om ramadan 🌙🌙🌙🌙🌙

 50. Nasra skriver:

  Jag tycker om ramadan kariim 🌙🌙🌙🌙🌙❤️❤️❤️

 51. turk skriver:

  Ramazan Mübarek

 52. Kramfors skriver:

  Tack 8 sidor för att skriva om Ramadan. Många politiker i världen har välsignat oss muslimer, men det har inte svenska politiker

 53. lol skriver:

  Jag tycker inte att fasta är bra💔

 54. Elu skriver:

  Vad ska bli Sverige efter 20år. Dags att vakna sverige.

 55. Luisa skriver:

  Kramfors-svenska muslimer måste anstränga sig mer för att göra nånting nyttigt i Sverige!!! Det var bara en gång jag läste någonstans att ett muslimsk förening plockade skräp…de måste hjälpa till samhälle också!!!

 56. Luisa skriver:

  Jag vill bara säga nånting till 8 sidor journalister-Mustafa Kemal Ataturk gjorde ingenting dåligt och kränkte inte någon! Vissa galna muslimer pratar dåligt om honom-så därför skriver jag detta! tvärtom han grundade Turkiet som är hem för 70 miljoner människor!

 57. Luisa skriver:

  Han lämnade att översätta Koranen…så jag skriver detta att ni vet; jag respekterar om ni är ateister eller protestanter eller oavsett vad! M. K. Ataturk var väl-utbildad män fatisk med goda avsikter…

 58. Luisa skriver:

  Trevlig Ramadan till alla-och snälla BÖRJA OM ALLIHOPA -relationer är dåliga, vi alla är människor och har samma behöv! Vi måste förstärka våra relationer-och lyssna gärna på Kibariye och glöm inte att här är många som har ont om mat också! M

 59. Luisa skriver:

  Trevlig ramadan till alla-kram från mig till bebi Pegi!!!! Hoppas arr de som vill sluta med nånting klarar det!!!

 60. Osman skriver:

  Tack för fina artikel 8 sidor och ni skriver viktiga nyheter för korta info och enkel svenska ord. Nästan varje dag jag titta 8 sidor och jag tycker enkel och tydligt nyheter ni handlar på 8 sidor. Jag är Muslim och fastar ramadan. Jag är glad för ramadan men extra glad om det nyheter och 8 sidor 💙 Tack 8 sidor

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej Osman!
   Vad roligt att höra att du läser 8 Sidor.
   /Hälsningar 8 Sidor

 61. Luisa skriver:

  Hej! Hur mår ni allihopa? Hoppas att denna Ramadan löser nånting och samtidigt att muslimer och andra kommer närmare! Glöm inte att folk är hungry och svältar så bjuda på maten-sit inte hela dagen i moske!

 62. Luisa skriver:

  Bild är vacker-de fina kvinnorna med gul slöja är väldigt vackra! Jag kan blir glad om muslimer och icke muslimer i Sverige blir vänner!!! I många ställe det fungerar över hela jorden så här kan deta fungera också!

 63. Luisa skriver:

  Vilket religion tillhör journalisterna på 8 sidor??? Titta om ni har frågor så svara gärna-jag är inte professor men svarar på frågor som jag vet! Jag tycker att där finns mycket fördomar kring islam i Sverige….

 64. Luisa skriver:

  Jag respekterar er oavsett vilket religion ni har-jag vill bara tar bort fördomar! Trevlig Ramadan för alla-och just svenska muslimer måste bryr sig mer om denna samhälle; samhälle har x problem…

 65. ali skriver:

  Ramadan mubarak 💞💕💕

 66. Anonym skriver:

  Kul

 67. Luisa skriver:

  Vad hände?? Varför ni suddade min kommentar? Vad är problem?

 68. Luisa skriver:

  Alltså nånting är i luften så säg det! varför är alla så konstiga i denna land? Diskutera är alltid bra! Skriv gärna! M

 69. Luisa skriver:

  Hur mår ni? Är allt bra med er??? Behagligt Ramadan till alla önskar M

 70. Anonym skriver:

  Hur mår ni på 8 sidor? Är allt bra? Lyssnade ni på Kibariye??? Hoppas att ni är ok-om ni har frågor så fråga-jag svarar om jag vet-det går bra! Jag har öppet hjärta på alla bara jag inte gillar när någon eller något är smutskastat…trevlig vecka M

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej!

   Vi har det bara bra.
   Hoppas att du också har det bra.

   Vänliga hälsningar från 8 Sidor

 71. Luisa skriver:

  Jag glömde skriva Luisa-titta jag vet att muslimer här är inte omtyckt men om ni har nånting som ni vill veta så ni kan ställa fråga…jag har tillräckligt av erfarenheter och vissa ”problem” kan jag kanske lösa! Ha inte fördomar!!!

 72. Luisa skriver:

  Hej! Lite bättre-igår jag promenerade med min man, så hoppas att jag plockar krafterna!!! Lyssnade ni på Kibariye? Låt är fantastisk faktisk! Om ni har frågor kring religion så fråga gärna! Trevlig vecka M

 73. Luisa skriver:

  Trevlig Ramadan till alla-lyssna på Kibariye gärna! hoppas att denna ramadan löser nånting-ni unga behöver inte fasta! Ha det bra allihopa!!!M

 74. Luisa skriver:

  PS:hur mår du Bebi Pegi? Har du en muslim i närheten??? Trevlig Ramadan till Dig också! Kram från M💜

 75. Luisa skriver:

  Hur är det med er på 8 sidor? Har ni mat? Är ni friska?? Hoppas att ni njuter också av Ramadans atmosfär!!! Ha det bra och vända om ni behöver nånting!!! lyssna gärna på kibariye-låt är väldigt vacker!!!

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej Luisa!
   Tack, vi på 8 Sidor mår bra.
   Vi har mat.
   Vi hoppas att du har det bra.

   Hälsningar
   8 Sidor

 76. Anonym skriver:

  Hej Bebi! hoppas att du har det bra-vad synd att du bor så bort-om du bor bredvid mig så vill jag hjälpa gärna! Läser du bibel? Jag tänker på dig och ber för dig! Hoppas att du hittar bra och pålitlig vän för dig! Jag räknar med dig! Men just nu är det inte i mina händer att hjälpa dig eftersom jag själv är sjuk! Ha det bra! Kram M💜🥰

 77. Anonym skriver:

  Jag har det SÅ DÄR…jag hade hemsk angin och nu jag försoker promenera för att min kropp mår bra! Jag har mat men känner mig väldigt ensam! Hoppas att jag tillfrisknar och kan blir nyttigt på nån sätt! Jag ber mycket för hela jorden…trevlig ramadan till er och lyssna på Kibariye-ach istanbul-det är så fantastisk! Hälsningar m

 78. Luisa skriver:

  Jag glömde skriva mitt namn sorry- hoppas att ni redan förstå vilket person jag är och vi har bra relation! Om jag sårade er så förlåt! Jag gillar inte bara orättvisor! Om ni har frågor så skriv! Ha en härlig Ramadan!!!M🙂