Vardags

Gröt med lingonsylt och mjölk. Foto: Maja Suslin/Scanpix/TT
Gröt med speciell havre
Norska Sven Seljoms gröt
är bäst i världen.
Han vann världsmästerskapet, VM,
i att koka gröt i helgen.
VM var i den skotska
staden Carrbridge.
Priset är en särskild pinne
att röra gröten med,
en spurtle.
Gröten fastnar inte lika lätt
på pinnen som på en slev.
Sven Seljom vann
med en gröt kokad
på en särskild sorts havre,
svarthavre.
Det är en havre
som har svart skal.
– Jag vann nog tack vare
den knivskurna svarthavren
jag använder.
Den är väldigt speciell.
Det säger han till norska
tidningen Lindesnes.
VM i att koka gröt
har funnits sedan
år 1994.
8 SIDOR/TT

Gröt
-
Folk har ätit gröt
i många tusen år. -
Gröt kokas ofta av havre,
råg eller korn och vatten. -
Så här kokar du havregrynsgröt
1. Lägg en deciliter havregryn i en skål.
2. Häll i två deciliter vatten.
3. Ha i lite salt om du vill.
4. Koka gröten i mikron i ungefär tre minuter.
5. Ät gröten.
Det är gott med sylt
eller rivet äpple till gröten
och lite mjölk.
6 oktober 2025
Det är väl gött😊
Mycket nyttigt på morgonen lite lingon och mjölk yami
Ja, det är ju gott med gröt, eller? jag vet inte längre…. Lever jag? nobody knows…
gröt är äkligaste grejen jag vet om😠
hur kunde det bli ve i gröt 😊😊😊😊😃😀