Vardags
Många tar med matlåda till jobbet. Foto: Claudio Bresciani/TT
Många sparar matrester
De flesta i Sverige
sparar mat som blir
över från middagen
till senare.
Ungefär hälften av folket
tar också med sig
matlåda till jobbet
flera gånger i veckan.
Det visar en ny undersökning.
Om vi slänger mat
är det oftast den
billigaste maten,
som ris och pasta.
Men det är bara en kort tid
som det varit vanligt
att slänga mat i Sverige.
– Att kasta mat blev
vanligt först på 2000-talet.
Då hade Sverige varit
med i EU en tid
och maten blev mycket billigare.
Det säger Richard Tellström
som forskar om mat.
Att ta med matlåda till jobbet
är lite vanligare bland män
än bland kvinnor.
Och de som tar med mat
fyra dagar i veckan blir
allt fler, visar undersökningen.
Experten tror att det beror
på att folk har fått mindre pengar.
– Är tiderna dåliga blir matlådorna
snabbt fler, säger Richard Tellström.
8 SIDOR/TT
14 juni 2019