Vardags

  • WEB_INRIKESEn semla. Foto: Bertil Ericson/TT
  • SEMLAEn del gillar att äta semlan med varm mjölk. Foto: Leif R Jansson/TT
  • WEB_INRIKESEn semla som en nacho. Foto: Christine Olsson/TT
  • WEB_INRIKESSemlan ser ut som en falukorv med mos. Foto: Sofia Westergren Larsen/TT
  • WEB_INRIKESEn semla med grön marsipan. Foto: Thimons konditori/TT

Dags att äta semlor

I dag, den 5 mars,
är det fettisdagen.
Det är semlans dag.
Då äter många semlor.

Fettisdagen började
som en kristen tradition.
Det var den sista dagen
innan fastan. Under fastan
skulle alla äta så lite som möjligt.
Därför åt folk mycket fet mat
på fettisdagen.

En semla är en bulle med
grädde och mandelmassa.
Den fick sitt utseende
i början av 1900-talet.

Men i dag kan en semla se ut
lite hur som helst.
Varje år försöker kaféer
och bagerier hitta på
nya roliga sorter.

En del använder chokladkräm
istället för grädde.
Andra mixar semlan
till en shake.
Några lägger semlan
i en kopp med kaffe.
Vilken sorts semla gillar du?


5 mars 2019

Fler liknande artiklar

Den här artikeln går inte att kommentera.

Det här är en gammal artikel. Därför går det inte att skriva några kommentarer.