Vardags
Vi testar julmat utan kött
Korv, köttbullar och skinka.
Mycket av det vi äter på julen
i Sverige är kött.
Förr i tiden var det den finaste
maten vi hade. Men i dag är det
många som inte vill äta kött.
Det vet affärerna om.
Därför har de börjat sälja mat
som liknar kött
men är vegetarisk.
8 Sidor har testat
den vegetariska julmaten.
Vi har testat skinka, korvar
och köttbullar utan kött.
– Det här var väldigt gott!
Jag gillar nästan allting,
säger Bengt förvånat.
Han brukar äta kött på julen.
I år blir det nog annorlunda.
Det fanns en klar vinnare
i 8 Sidors test.
Det var de vegetariska
köttbullarna från Hälsans kök.
De fick höga betyg av alla.
– De smakar som vanliga
köttbullar, säger Katrin.
Vi testade också vegetarisk sill.
Det är bitar av tofu som ligger
i samma sås som sill brukar ha.
Den gillade många.
– Det är ändå den goda såsen
som ger all smak.
Det spelar ingen roll om det är sill
eller något annat i, säger Katrin.
8 Sidors test
Vi testade vegetarisk julmat
som finns att köpa i vanliga affärer.
Vi satte betyg mellan 1 och 5.
Så här blev resultatet:
1. Vegoköttbullar från Hälsans kök.
De fick betyget 4,6.
2. Vegoköttbullar från Anamma.
De fick betyget 4,4.
3. Vegetarisk sill från Coop.
Den fick betyget 3,6.
4. Vegetarisk skinka från Quorn.
Den fick betyget 2,8.
Prinskorv från Quorn och Anamma.
Båda fick betyget 2,8.
5. Vegoköttbullar från Ica.
De fick betyget 2,2.
6. Vegoköttbullar från Garant.
De fick betyget 2.
Text: Moa Candil /8 Sidor
22 december 2019