Vardags
Jessica Frej lagar julmat
När det blir jul
vill många människor
laga särskild mat, julmat.
Men det kan vara svårt
att följa ett recept.
Jessica Frej är kock.
Hon har gjort en ny lättläst bok
med recept på mat
som passar till jul.
Boken heter Laga julmat.
I boken visar Jessica Frej
hur maten ska lagas,
steg för steg.
Det är bilder och lätta texter.
– Det är en sådan bok
som jag själv hade behövt
när jag var yngre och hade svårt
att läsa och skriva,
säger Jessica Frej.
I boken Laga julmat
finns både gamla recept
och nya recept.
En del människor tycker
att det är viktigt att laga
samma saker som de alltid
har gjort till jul.
Som köttbullar och julskinka.
Sådana recept finns i boken.
Andra vill testa nya smaker.
Som glögg med smak av äpple
eller kladdkaka med saffran.
Sådana recept finns också i boken.
– Jag tycker att det är roligt
att laga nya saker på julen.
Men jag vill ändå
att de nya sakerna
har en känsla av jul,
säger Jessica Frej.
Hennes tips är att inte laga
så många rätter till julen.
Det är bättre att laga få rätter.
Då slipper du stressa.
MARIE HILLBLOM/8 SIDOR
Vilken mat vill du äta på julen?
Skriv en kommentar
Jessica Frejs recept på brysselkål
Du behöver:
- 500 gram brysselkål
- 4 vitlöksklyftor
- Salt
- 2 teskedar vitvinsvinäger
- 2 deciliter vispgrädde
- 1 påse riven parmesan (85 gram)
- 1 matsked dijon-senap
- Rapsolja att steka i
Gör så här:
- Dela brysselkålen och stek dem
i rapsolja i en stekpanna. - Lägg i hackad vitlök,
salt och vinäger. - Häll i vispgrädden.
- Blanda och låt koka i 4 minuter.
- Ta av från plattan
och rör ner parmesan
och dijon-senap. - Klar att servera.
Receptet kommer från
Jessica Frejs bok Laga julmat
22 december 2023