Vardags

  • 231206_jessicafrej

    Jessica Frej. Foto: Lina Eidenberg Adamo

  • jessicafrey

    Jessica Frej lagar julmat. Foto: Lina Eidenberg Adamo

  • jessicafrey2

    Jessica Frej och hennes nya bok med recept. Foto: Lina Eidenberg Adamo och LL-förlaget

Jessica Frej lagar julmat

När det blir jul
vill många människor
laga särskild mat, julmat.
Men det kan vara svårt
att följa ett recept.

Jessica Frej är kock.
Hon har gjort en ny lättläst bok
med recept på mat
som passar till jul.
Boken heter Laga julmat.

I boken visar Jessica Frej
hur maten ska lagas,
steg för steg.
Det är bilder och lätta texter.

– Det är en sådan bok
som jag själv hade behövt
när jag var yngre och hade svårt
att läsa och skriva,
säger Jessica Frej.

I boken Laga julmat
finns både gamla recept
och nya recept.

En del människor tycker
att det är viktigt att laga
samma saker som de alltid
har gjort till jul.
Som köttbullar och julskinka.
Sådana recept finns i boken.

Andra vill testa nya smaker.
Som glögg med smak av äpple
eller kladdkaka med saffran.
Sådana recept finns också i boken.

– Jag tycker att det är roligt
att laga nya saker på julen.
Men jag vill ändå
att de nya sakerna
har en känsla av jul,
säger Jessica Frej.

Hennes tips är att inte laga
så många rätter till julen.
Det är bättre att laga få rätter.
Då slipper du stressa.

MARIE HILLBLOM/8 SIDOR

Vilken mat vill du äta på julen?
Skriv en kommentar

Jessica Frejs recept på brysselkål

Du behöver:

  • 500 gram brysselkål
  • 4 vitlöksklyftor
  • Salt
  • 2 teskedar vitvinsvinäger
  • 2 deciliter vispgrädde
  • 1 påse riven parmesan (85 gram)
  • 1 matsked dijon-senap
  • Rapsolja att steka i

Gör så här:

  • Dela brysselkålen och stek dem
    i rapsolja i en stekpanna.
  • Lägg i hackad vitlök,
    salt och vinäger.
  • Häll i vispgrädden.
  • Blanda och låt koka i 4 minuter.
  • Ta av från plattan
    och rör ner parmesan
    och dijon-senap.
  • Klar att servera.

Receptet kommer från
Jessica Frejs bok Laga julmat

En stekpanna med krämig brysselkål. En slev av trä ligger i pannen. Jessica Frejs brysselkål. Foto: Lina Eidenberg Adamo

22 december 2023

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?