Vardags

  • potatisvåffla

    8 Sidors våffla med potatis i smeten. Foton: Marie Hillblom/8 Sidor

  • smet

    I smeten är det riven, kall kokt potatis.

  • våffeljärn

    Våfflor gräddas i ett våffeljärn.

  • våffelsylt

    Våfflor med sylt är gott.

Gör våfflor med potatis

Den 25 mars är det
våffeldagen. Då vill
många människor äta våfflor.

Ingen vet säkert
hur länge folk i Sverige
har ätit våfflor på våffeldagen.
Men det verkar som det började
redan på 1800-talet.

De flesta brukar äta våfflor
med sylt och grädde.
Men nu finns många
recept på andra våfflor.

8 Sidor testade att göra våfflor
med kokt potatis i smeten.

Vi serverade våfflorna
med stekt lök,
stekt bacon,
lingonsylt och lite färsk spenat.
Det blev en hel måltid.

– Väldigt gott,
sa de som blev bjudna
på våfflorna.

Att göra våfflor
med potatis i smeten är lätt.
Det är ganska billigt.
Men du behöver förstås
ett våffeljärn för att kunna
grädda dem.

Våfflor med potatis i smeten
är också goda
att äta med sylt.
Eller lägg något annat på
som du tycker är gott.

MARIE HILLBLOM/8 SIDOR

8 Sidors potatisvåfflor

Receptet är till ungefär tio våfflor.

Du behöver:
4 kokta kalla potatisar
150 gram smör
2 deciliter mjölk
2 deciliter vatten
4 deciliter vetemjöl
1 ägg
1 tesked bakpulver
1 tesked salt

Gör så här:
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Riv potatisarna på ett rivjärn.
3. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver,
mjölk, vatten och ägg i en skål.
Vispa till en jämn smet.
4. Häll i det smälta smöret.
Blanda smeten.
5. Värm upp våffeljärnet.
6. Ha i lite smör i våffeljärnet
och grädda våfflorna.
7. Servera våfflorna med stekt lök,
stekt bacon och lingonsylt.
Färsk spenat är gott
som sallad till.

Ett rivjärn med riven potatis. Intill syns smet i en gul skål. I smeten är det riven, kall kokt potatis.

24 mars 2024

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

8 kommentarer

  1. Anonym skriver:

    Är det ungefär som raggmunk?

    1. 8 Sidor Redaktör skriver:

      Hej!

      Jag tycker att våfflor med potatis i smeten
      smakar ganska likt vanliga våfflor.
      Det är ganska lite potatis
      och blir därför inte som raggmunk.
      Testa!

      Hälsningar
      Marie på 8 Sidor

  2. i like våffla and raggmunk! skriver:

    Är det som potatis fast det är en våffla????????😮

    1. 8 Sidor Redaktör skriver:

      Hej!

      Nej, det är mer som en våffla än som potatis.
      Testa själv så får du se vad du tycker!

      Hälsningar,
      Marie på 8 Sidor

  3. Oliver B skriver:

    jätte gött
    potatis gör det kanske ska prova detta recept våfflor med potatis i smeten

  4. Anonym skriver:

    Är det sant att våffeldan i början hette vår fru dag?

    1. 8 Sidor Redaktör skriver:

      Hej!
      Ja det stämmer, den hette vårfrudagen.
      Den har fått det namnet för att det ska ha varit
      den dagen Maria fick reda på att hon skulle ha barn.
      Barnet var Jesus.
      /8 Sidor

  5. Nadzeya skriver:

    Tack för recepten för smaken bra.