Vardags

Flera plåtar med semlor står på en vagn i ett bageri

Många semlor på plåtar. De är fyllda med grädde. Foto: TT

Tid för semlor

I Sverige är det många
som tycker om
att äta semlor.
Vi äter ungefär
40 miljoner semlor
i Sverige varje år.
Strax efter jul började många
butiker att sälja semlor.

Semlan är ett bakverk.
Det är ett runt, ljust,
sött bröd av vetemjöl
som fylls med vispad grädde i.
Ofta är det också en klick
med mandelmassa inuti semlan.
Och så pudrat florsocker
på toppen av brödet.

Förr fick vi bara äta semlor
på en speciell dag
som kallas fettisdagen.
På 1950-talet
fick en bagare i Malmö
betala böter för att han
sålt semlor redan i januari.

Men nu får vi sälja och äta
semlor när vi vill.
Många äter semlor fram till påsk.
Men på fettisdagen
äter vi extra många.
Då brukar mellan
fem och sex miljoner semlor
bli uppätna.
Nästan 60 procent av svenskarna säger
att de brukar äta en semla
på fettisdagen.
I år är fettisdagen den 16 februari.

Många brukar bli bjudna
på en semla på jobbet
på fettisdagen.
Viruset corona gör
att många jobbar hemma nu.
Därför är bagarna oroliga
att de inte kommer
att få sälja lika många semlor
som vanligt.

8 SIDOR/TT


16 februari 2021