Vardags

mat i ett kylskåp

Det är viktigt att hålla maten kall när det är rötmånad. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Maten håller längre i dåligt väder

De sista veckorna på sommaren
brukar kallas för rötmånaden.
Det är några veckor då maten
lätt kan bli dålig.
Luften är fuktigare och varmare
än vanligt.
Då sprids bakterier lätt.

Den här sommarens
kalla väder gör att
rötmånaden får vänta.
När det är kallt kan maten
hålla längre.
Men det är ändå bra tänka
på att hålla maten kall,
till exempel när du har handlat
mat eller ska ta med mat
på utflykt.

– Det är bra att ta med
en kylväska med frysklampar
till affären och ställa in maten
i kylen så fort du kommer hem,
säger Rikard Dryselius på
Livsmedelsverket.

– Det är också jätteviktigt att
steka igenom köttfärs,
säger han.

På sommaren kan köttfärs
lätt få bakterier i sig,
men de dör om köttet
blir tillräckligt varmt.

8 SIDOR/TT


23 juli 2015