Vardags
En man äter chips. Foto: C Olsson/TT
Farligt ämne kvar i chips
Akrylamid är ett farligt ämne
som kan ge dig cancer.
För några år sedan kom det fram
att det finns mycket akrylamid
i potatischips.
Nu har ett företag undersökt
åtta sorters chips igen.
Det visade sig att många
av chipsen fortfarande har
väldigt mycket akrylamid i sig.
Värst var chipsen från OLW.
Men chips från märkena
Änglamark och Bjäre hade också
mycket akrylamid i sig.
Märkena Lantchips, Estrella
och Pringles hade mycket mindre
akrylamid i sina chips.
Det var chips med smaken
sourcream & onion
som undersöktes.
I april kommer nya regler i EU.
Då blir det hårdare regler
för hur mycket akrylamid
det får finnas i maten.
Ämnet kan också finnas i
pommes frites, kaffe, rostat bröd,
flingor, kex och kakor.
Experter tror att ungefär
500 personer i Sverige får cancer
varje år för att de fått i sig
för mycket akrylamid.
15 januari 2018